Czy rozważasz usunięcie konta YouTube?

Możesz to zrobić, ponieważ masz wiele kanałów i jest jeden, którego już nie potrzebujesz. A może Twoje wysiłki związane z tworzeniem treści na platformie nie przyciągają takiego rodzaju odbiorców, który uzasadnia Twoją inwestycję czasu i wysiłku. Zasobyi chcesz całkowicie opuścić YouTube.

Być może zdałeś sobie również sprawę, że marketingowy YouTube nie działa w przypadku Twojej małej firmy i chcesz skorzystać z innej platformy dla swojej firmy. marketingowy wideo.

Niezależnie od powodów, Google ułatwił użytkownikom zamykanie kanałów, kiedy tylko chcą.

W tym artykule pokażę Ci, jak krok po kroku usunąć swoje konto YouTube i dlaczego ukrycie kanału może być lepszą opcją, jeśli uważasz, że w przyszłości możesz zmienić zdanie.

Czy usunięcie konta Google powoduje usunięcie kanału YouTube?

Jeśli usuniesz konto Google powiązane z Twoim Kanał YouTube, kanał i wszystkie Twoje treści przestaną istnieć, ponieważ nie będą mogły pozostać online bez powiązanego konta Google. Jednak powiązane konto Google pozostanie aktywne, jeśli tylko usuniesz swój kanał.

Czy można usunąć konto YouTube?

Unikalny Kanał YouTube mogą zostać zawieszone lub usunięte, jeśli Twoje treści naruszają zasady lub warunki korzystania z platformy. Jeśli tak się stanie, Google wyśle ​​Ci e-mail wyjaśniający, dlaczego Twoje konto zostało zamknięte.

Co jest potrzebne, aby usunąć konto YouTube

Oto najważniejsze informacje, których będziesz potrzebować, aby skutecznie wdrożyć kroki, które wyjaśnię w następnej sekcji:

  • Dane logowania do YouTube Studio: będziesz musiał zalogować się na platformę, aby usunąć lub ukryć swoje konto. Możesz to zrobić za pomocą przeglądarki Chrome na komputerze lub za pomocą aplikacji mobilnej YouTube Studio.
  • Dane logowania do konta Google: Ma to znaczenie tylko wtedy, gdy chcesz całkowicie usunąć wszystko, w tym swój kanał i całą powiązaną z nim aktywność, taką jak komentarze i polubienia użytkowników.

Jak usunąć swoje konto YouTube: instrukcje krok po kroku

Jak wyjaśniłem wcześniej w sekcji Często zadawane pytania, albo usuwasz tylko konto YouTube (treść i playlistę), albo pozbywasz się konta Google, co powoduje usunięcie wszystkiego, a także powiązanych usług Google, takich jak Gmail, Dokumenty Google, Zdjęcia Google, itp.

Musisz dokładnie przemyśleć, czego tak naprawdę chcesz.

Poniżej pokażę trzy metody, których możesz użyć, aby usunąć tylko Kanał YouTube. Później wyjaśnię, jak ukryć swój kanał i jak zamknąć konto Google w kolejnych sekcjach.

  1. Usuń swój kanał YouTube w internecie
  2. Usuń swój kanał YouTube na telefonie z Androidem
  3. Usuń swój kanał YouTube na swoim iPhonie
usunąć konto YouTube

Metoda 1: Usuń swój kanał YouTube w Internecie

Proces jest bardzo prosty, a wszystko, czego potrzebujesz, to komputer i przeglądarka Chrome.

  • Zaloguj się na swoje konto YouTube Studio i przejdź do Parametry > łańcuch > Zaawansowane ustawienia.
  • Na ekranie w zakładce Ustawienia zaawansowane przewiń w dół i kliknij Usuń zawartość YouTube.
  • Spowoduje to przejście do innego ekranu, na którym będziesz musiał ponownie zalogować się na swoje konto YouTube. Po zakończeniu wybierz Chcę trwale usunąć moją zawartość , a następnie zaznacz oba pola
  • Aby zakończyć proces, kliknij przycisk Usuń moją zawartość  a wszystkie Twoje dane zostaną usunięte na zawsze

Metoda 2: Usuń swój kanał YouTube na telefonie z Androidem

Tutaj będziesz korzystać z aplikacji YouTube Mobile na swoim urządzeniu mobilnym.

  • Przejdź do aplikacji YouTube, a następnie kliknij ikonę swojego profilu.
  • wybierać Zarządzaj swoim kontem Google  > Dane i prywatność
  • Na ekranie pod zakładką Dane i prywatność  , możesz wybrać między Pobierz swoje dane et Usuń usługę Google . Zalecam pobranie danych przed dokonaniem wyboru Usuń usługę Google  przejść do następnego kroku.
  • Po wyświetleniu monitu zaloguj się na swoje konto, a następnie kliknij ikona kosza na śmieci obok zakładki YouTube  .
  • Zaloguj się ponownie na swoje konto, dotknij Chcę trwale usunąć moją zawartość , a następnie zaznacz oba pola.
  • Po zakończeniu kliknij przycisk Usuń moją zawartość .

Metoda 3: Usuń swój kanał YouTube na swoim iPhonie

Proces jest podobny do usuwania kanału na urządzeniu z Androidem. Oto, jak to zrobić.

  • Przejdź do aplikacji YouTube i dotknij ikony swojego profilu
  • wybierać Zarządzaj swoim kontem Google  > Dane i dostosowywanie  > Usuń usługę lub swoje konto
  • Na następnym ekranie wybierz Usuń usługę Google , a następnie po wyświetleniu monitu wprowadź hasło Google.
  • Aby zakończyć cały proces, kliknij przycisk ikona kosza na śmieci  obok zakładki Youtube .

Ukryj swój kanał YouTube

Ukrycie kanału ochroni Twoje treści przed opinią publiczną, ale nie spowoduje ukrycia komentarzy i polubień przed widzami. Strona Twojego kanału i Twoje ilustracje również pozostaną dostępne publicznie.

Oto jak ukryć swój kanał:

  • Przejdź do swojego studia YouTube i wybierz Parametry  > łańcuch > Ustawienia zaawansowane  poprzez pasek boczny
  • Następnie wybierz Usuń zawartość YouTube > Chcę ukryć moją zawartość. 
  • Zaznacz pola, aby potwierdzić, co chcesz ukryć, a następnie kliknij Ukryj mój kanał

Jak usunąć swoje konto Google

Powinieneś podjąć ten krok tylko wtedy, gdy w pełni rozumiesz jego konsekwencje i masz całkowitą pewność, że nie będziesz już potrzebować kanału ani konta Google.

Oto jak usunąć konto Google na komputerze i telefonie komórkowym:

Na biurku :

  • Zaloguj się  na konto Google  powiązany z Twoim kanałem, a następnie kliknij ikonę swojego profilu
  • Kliknij Zarządzaj swoim Konto Google > Dane i prywatność
  • Przewiń w dół do sekcji Więcej opcji  na ekranie Dane i prywatność  , a następnie wybierz Usuń swoje konto Google.
  • Po wyświetleniu monitu wprowadź hasło do konta, a następnie kliknij następujący  > Pobierz swoje dane
  • Po zakończeniu pobierania zaznacz pola i kliknij Usuń konto

Na komórce:

  • Przejdź do aplikacji Google na urządzeniu mobilnym, a następnie kliknij ikonę swojego profilu
  • wybierać Konto Google  > Dane i prywatność
  • Przewiń w dół do sekcji Więcej opcji  pod zakładką Dane i prywatność  , a następnie naciśnij Usuń swoje konto Google.
  • Po wyświetleniu monitu wprowadź hasło, a następnie stuknij następujący  > Pobierz swoje dane
  • Po zakończeniu pobierania zaznacz pola, a następnie dotknij Usuń konto

Podobne tutoriale do sprawdzenia

Wnioski

W tym artykule pokazano, jak usunąć konto i w jaki sposób Twoje dane zostaną utracone, jeśli zdecydujesz się to zrobić.

Polecam ukryć swój kanał na wypadek, gdybyś w przyszłości zmienił zdanie, a jeśli naprawdę będziesz musiał pozbyć się konta, pamiętaj o pobraniu treści i innych danych na swoje urządzenie.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat kroków opisanych powyżej, skontaktuj się ze mną w sekcji komentarzy.